Saturday, January 26, 2008

Postmodern Affair

Black Motor
Black Motor
Qbico
2007
LP


Röyhkeänrehvakkaan On Duty -livedebyytin jälkeen Fonisti Sami Sippolan, basisti Ville Rauhalan ja rumpali Simo Laihosen jazz-trio Black Motorilta tulee ensimmäinen studioälppärinsä, joka tosin on äänitetty jo keväällä 2006, eli ihan tuoreesta materiaalista ei ole kyse.

Älppärin aloittaa On Dutyltakin tuttu "Love Life", jonka vamppaava teema on näin studiossakin äänitettynä ihan yhtä maanittelevan ja vähän uhkaavan seksikäs. Ei kyllä yhtä hikinen. Villiä alkuvoimaa. "Love Lifessa" on ainesta klassikoksi.

"Postmodern Affair" kuulostaa ihan kelvolliselta, soundi on sellainen karkean pehmeä, mutta siitä tuntuu puuttuvan ajatus, koukku, johtolanka. Se sujahtaa läpi vähän huomaamattomasti, alkaa ja loppuu ja on ohi. Ei innosta.

B-puolen "Mr. Cherry" lähtee käyntiin vaivihkaa, vähän arkaillen. Luikertelee aikansa ja sitten hyppää hauskaan, iloiseen ja hyväntahtoiseen svengiin. Sippolan foni kuikuilee ylärekisterissä, kova tohina on päällä. Mainiota.

Iloluontoisuus vaihtuu noir-tunnelmiin. "Muurame" soi menneen maailman savuisessa jazz-kapakassa, mustavalkoisena tietty. Sipponen ja Rauhala kuljettavat hitaita ja luikertelevia kuvioita, Laihonen koristelee pienin elein.

Joku rääkyy "La Cucarachan" alkutahdit, "Dancin' on Your Grave" on pelkkää karnevaalia. Pojat pitää hauskaa ja hauskaahan se on, kuunneltunakin. Tähän on hyvä lopettaa.

Black Motorin jazz on kokeilunhaluista kuppilajazzia. Ei haittaa, vaikka musiikkinsa kaikki osaset ovatkin menneisyydestä haettuja, "postmodern affair" niin sanotusti, kun ne on näin mainiosti yhdistelty. Pojat osaa soittaa. Sooloja on tällä levyllä hyvin vähän, joskin Sippola foneineen on selkeästi hallitsevassa asemassa. On Duty teki sähäkämmän vaikutuksen uskomattoman säröisellä soundillaan, mutta tätä levyä on toki huomattavasti helpompi kuunnella. Hyvää pöhinää.

No comments: