Saturday, April 21, 2007

Shorty Rogers ja katoava viitekehys

Kulkijan Muuttuvat kasvot (Ikuisuus, 2007, CD-R) pitää sisällään sekalaisia äänityksiä viime vuosilta. Osa soolona, osa kera muiden (nimeämättä jäävien). Tyypillisen tasavahvaa hämystelymusiikkia, miksi sitä kukin sitten haluaa nimittää (vaikka forest folkiksi, jos on sillä päällä). Se vaan jossain määrin häiritsee, että lähes kaikki kappaleet ovat jotenkin samasta muotista samoilla soundeilla veistettyjä, vaikka ne tosiaankin ovat muutaman vuoden ajanjaksolla äänitettyjä - vaihtelua jään kaipaamaan.

Sonatas and Interludes for Prepared Piano on tervetullut uusintajulkaisu (Él/Cherry Red, 2006, CD) John Cagen todennäköisesti tunnetuimmasta (jos ei sitä yhtä oteta lukuun) teoksesta. Kyseessä on siis teoksen ensimmäinen äänitys vuodelta 1950, armenialaispianisti Maro Ajemianin esittämänä. Kaunista, kekseliästä, ehkä jopa hieman salaperäistä musiikkia. Minähän en paljoa mistään mitään tiedä, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että tätä pidetään melko definitiivisenä äänityksenä, joten kannattanee ns. hoitaa homma kotiin.

Neil Youngin Live at Massey Hall 1971 (Reprise, 2007, CD) on kolmas volyymi Youngin arkistosarjassa (volyymi 1 julkaistaneen syksyllä ja se on kaiketikin melko massiivinen laatikko). Tällä kertaa akustinen setti: äänijänteet, kitara ja piano. Materiaali silloista hittikimaraa sekä vielä levyttämättömiä biisejä (kuten "A Man Needs a Maid/Heart of Gold Suite"). Jumalallisen kaunista ja koskettavaa, tietysti, eikä tästä oikein voi muuta sanoa kuin että pakkohankinta niille joille se on pakkohankinta. Tai jotain sensuuntaista.

No comments: