Vuosikatsaus 2010
Kotimaan osasto alkakoon porilaisten marssilla. Teemu Elon Puhuvien eläinten Kointähden siirtokunta on suorastaan hekumallisesti jytisevä yhdistelmä psyke- ynnä folkrokkia. Mika Rätön taidemusakombo Omfalos Renaissance kuulostaa toisella levyllään Väärät nuotit Saatanalla jo bändiltä, jolla on oma identiteetti ja visio ja mikä tärkeintä, kuulostaa erittäin hyvältä. Rätön & Lehtisalon Uu mama ei jostain syystä jaksanut kiinnostaa kovinkaan pitkään, mutta mainiota hämypoppiahan tämä joka tapauksessa. Lehtisalon, Janne Mäki-Turjan ja Raine Liimakan Susi-Unto -trion Puheluja pimeältä puolelta on makean kipeää räminää. Jussi Lehtisalon ensimmäinen soololevy Rotta ei loppujen lopuksi ole aivan niin persoonallista ilmaisua kuin olisi saattanut toivoa, vaan hyvänpä albumin teki kuitenkin.
Laivue ei ole porilainen, mutta eponyymin esikoisalbuminsa julkaisijana toimi Ektro. Indiepopmaisuudestaan huolimatta bändi, jota kannattanee pitää silmällä jatkossakin. Yhtyeen kitaristikaksikon Wuolio & Puronahon cd-r Pysyvänä monumenttina on tavattoman hyvänkuuloinen post-rock/GYBE-henkinen puolituntinen. Post-rockista vapaampaan ilmaisuun siirtyneen kakaokamkamin Snowballs on sekin kuulemisen arvoisen kitaramusiikkia. Raaempaa rokkiräimettä löytyy tietysti Radiopuhelimien viimeisimmältä levytykseltä, Radiopuhelimet rakastaa sinua.
Cd-r -levylafkojen kärkikastiin nousseella Luovajalla oli taasen hyvä vuosi. Vanhan tutun Bearly Queenin Gestalt miellytti, samoin kuin Keijon tutun psykedeelistä shamaanibluesia sisältävä Namo tassa. Paanpa oli viime vuoden kovin pop-yllättäjä, mutta uusi ufo-levynsä Avaruuspukuinen mies yllättää olemalla jotain ihan muuta. En tiedä mitä se on, mutta hyvää joka tapauksessa. Grey Parkin Wet Amen sen sijaan on tutun erinomaista hypnoosidronea. 5-vuotista taivaltaan Luovaja juhlisti Spring is a Place in the Space -kokoelmalla, joka sisältää verrattoman hienoa ambientia/dronea/etc.
Free jazz/improv -osastolla oli hieman hiljaista tänä vuonna, mutta mainitsemisen arvoisia julkaisuja ovat ainakin Black Motorin hieno liveäänite Never Out of Fashion, Horstin Harakan pesässä -kasetti, Boris Morganan Muuan sali (kasetti sekin), Buddha Mind Big Bandin In Time sekä Rauhan Orkesterin arkistolive Dingdongtyyny. Vapaa rytinä&räminä -genren edustajista ei missään nimessä kannata jättää kuulematta Pymathonin Ruptured in Hyperborea -kasettia tahi Killer McHannin Battlefields Forever -ep:tä. Jonkinsortin improa lienee myös Dxxxa D & Nukkehallituksen kieroutunut rap-levy Katoa tai katoat.
Gunpowder Power & Goldin Wolf Under the Floor lienee vuoden paras kotimainen kantrirocklevytys. J. Karjalainen ei sen sijaan Polkabilly Rebelsinsä kanssa oikein yltänyt asetettujen odotusten tasolle. Pitkäikäinen Tuulenkantajat-folkpoppoo teki hienon paluun Koirankuria-albumillaan. The Bad Ass Brass Band on kertakaikkisen riemukas torvisoittokunta ja balkanmakkaran ystävien ei sovi jättää albumiaan kuulostelematta. Joose Keskitalon mies&kitara -live Rovaniemen kirjasto 18.4.2009 soi herkällä tatsilla. Metsäfolkkia ei tänä vuonna pahemmin kuultu, kun ei Islajan ajoittain erinomaista Keraaminen pää -levyäkään oikein millään saa sopimaan tuon mainion määreen alle. Sen sijaan 267 lattajjaan ulos pukkaama Siikahan se siellä -tribuuttikokoelma on, kuten tunnettua, "the ultimate forest folk freakout party album"; näin on marjat!
Elektronisempaa ilmaisua arvostavat löytänevät tiensä esimerkiksi Jaakko Eino Kalevin Modern Lifen pariin, joskin pakko todeta että tältä tupla-albumilta löytyy täytepaloja liiaksikin asti. Toisin kuin Yön sykkeen Gordon/Annoin kaikkeni -singleltä; timanttia alusta loppuun, samoin kuin Kanttoripojan ja Re-Clipin yhteissingle. Nightsatanin Midnight Laser Warrior on oikein hauskaa retrosyntetisaattorimusaa ja soundinsa terävöitynyt huomattavasti debyytti-ep:stään. Rauhallisempaa elektronimeininkiä voipi etsiä vaikka Ous Malin Nuojuva halava -albumilta.
Ja ilmestyipä tänäkin vuonna myös toki varsin oivallisia uudelleenjulkaisuja ynnä kokoelmia. Niin paljon, etteivät rahat millään riitä kaikkeen mikä mieltä kiihottaa. Fledg'lingin Incredible String Band -cd:t tulivat varmasti monelle tarpeeseen ja sainpa minäkin viimein kokoelmiini Wee Tam & The Big Huge -klassikon. Soul Jazzin Deutsche Elektronische Musik -kokoelma sisältää mukavan valikoiman tutumpaa ja tuntemattomampaa kosmisenlaista saksalaismusiikkia 1970- ja 1980-luvuilta ja samaan syssyyn voinee mainita Play Loud!in uudelleenjulkaisseen Faustin So Far/It's a Bit of Pain -singlen; hieno homma! Lisää psykedeliaa voipi hankkia itselleen esimerkiksi Cromagnonin Cave Rock- tai Roger Bunnin Piece of Mind -vinyyliuudelleenjulkaisujen muodossa. Catherine Christer Hennixin The Electric Harpsichord ei ehkä avannut allekirjoittaneen tajunnan ovia siinä määrin kuin eräiden muiden, mutta hieno ja aiheellinen julkaisuhan tämä. Kuin myös Trunk Recordsin It's Time for Tristram Cary -kokoelma. Tai Parlortonen savikiekkoja maailman eri kolkista yhteenniputtava Excavated Shellac: Strings. Ja pitäkäähän alkuvuodesta silmänne auki, sillä levykauppoihin pitäisi saapuman varsin yllättäviä kotimaisia uudelleenjulkaisuja mustalla muovilla.
Livemusiikkikokemuksista vuoden huikein oli varmasti Ville Leinosen ja Majakan soittokunnan dadaistinen psykeshow (Turun Klubilla koettuna). Suoranaista kiimaa aiheutti Circlen lähes yhtä dadaistinen hevishow Porin kaupunginteatterissa Millai muute -tapahtumassa, joka sai entistäkin vakuuttuneemmaksi siitä, että Circle on universumin paras bändi. Samassa tilaisuudessa soittivat myös Teemu Elon Puhuvat eläimet hienon keikan.
Turussa keväällä järjestetyn Fluxee Improv -festivaalin aikana tuli nähtyä monta hienoa esitystä joista ns. päräyttävin oli toki Mohelin testosteronia tihkuva huikea free jazz -rypistys. Sir Trio osoitti jälleen olevansa kotomaan jatsikombojen kärkikastia, kuin myös Taco Bells. Tsembla oli myös suorastaan mykistävän upea.
Ulkomaanihmeistä ihastuttivat Tindersticks Tavastialla, Vashti Bunyan Korjaamolla, Joanna Newsom Kulttuuritalolla ja, kuinkas muutenkaan, hurjapäinen hurmuri Jandek Dynamossa.