Saturday, January 8, 2011

Vesiputous

Doroga
I
Ikuisuus/Nekorekords
2010
CD

Buddha Mind Big Band
In Time
Ikuisuus/Nekorekords
2010
CD

Kaikki alkaa iskulla. Tempo on epäolennaista. Maailma on hidas, mutta ihmiset luonnostaan nopeita. Dorogan musiikki on jännittynyttä itsehillintää.

Dorogan albumin kolme pitkänpuoleista improvisaatiota toimivat pääosin lyömäsoitinten ehdoilla. Kumisevien lyöntien ylitse, alitse ja ohitse luovivat elektroniset äänet. Kaiku seuraa kaikuaan. Saksofoni pörähtää ja on ajoittain melodinen, miksei myös melankolinen.

Vaikkei Doroga hiljaista musiikkia olekaan, se antaa itsestään hiljaisen kuvan. Aika hidastuu ja jähmettyy. Tuntuu siltä kuin mitään ei tapahtuisi, vaikka kuulokuva täyttyy tapahtumista.

Jos Doroga ajoittain kuulostaa epämääräisen itämaiselta, on Buddha Mind Big Band itsetietoisen pseudoetnistä ilmaisua. Tämä Eki Joutsenon, Otto Eskelisen ja Doroga-duon toisen jäsenen Pentti Dassumin trion selkein inspiraationlähde on buddhalainen rituaalimusiikki suodatettuna länsimäisen free jazz/improv-filtterin lävitse.

Siinä missä Doroga kuulostaa ajoittain aavistuksen liian nätiltä, on Buddha Mind Big Bandin soundi kova ja riipivä. Lyömäsoitinten kolina ja torvien pärinä ei ole aneemista joogamusiikkia omahyväisille viikonloppuhipeille.

Linkkinä molempien levyjen välillä on nykyisin Umpio-nimellä esiintyvän ja "junk electronix" -estetiikkaan luottavan Dassumin vahvana kuuluva kädenjälki.

No comments: