Friday, April 11, 2008

Lyhyesti pitkällä #5

Semimuumio on rumpali Jaakko Tolvin uusi teknoprojekti ja Vamos (Lal lal lal, 2007, CD) ensimmäinen levynsä. Hauskuutusmusiikkiahan tämä ja pieninä annoksina onkin sitä, siis hauskaa. Ongelmalliseksi kuuntelukokemuksen mielekkyyden suhteen muodostuu Tolvin tapa hakata löytämänsä hyvä sample kuoliaaksi loputtomalla toistamisella. Se käy puuduttamaan näinkin lyhyellä (puolisen tuntia) albumilla. Aiempi sooloiluprojektinsa Sewer Pyysalos oli rätväkämpää pöhinää.

Astetta riemukkaampaa tekno-iloittelua löytyy Greipin toiselta täyspitkältä Ne on valoja (267 lattajjaa, 2007, CD-R). Ensimmäisen levyn (Hankkiudu eroon tapeteista) hengessä jatketaan, ehkä aavistuksen vähemmän hyperaktiivisesti, mutta yhtä positiivisen estottomasti. Tekemisen intoa ja iloa.

Ehdottomasti tutustumisen arvoinen tulokas on aiemmin pari cdr-levyä Tuckerock-nimellä julkaissut Suomi-Skotlanti -akselilla operoiva Boom Edan, jonka All Suffering Soon To End (Monmouth Music, 2008, CD-R) on pienistä lähtökohdista ponnistavaa ison kuuloista huminaa. Kolmen ensimmäisen biisin delay-pedaalin säksätyksestä tulee mieleen krautrock-henkinen motorinen rytmiikka, jos kumminkin aika lailla huolettomampaan tyyliin. Voisi olla muutenkin sehr kosmische, jos ei olisi niin ilmeisen makuuhuonemaista. Kauhian mainiota hulinaa. "Hey, Sailor!" on tälle kuulijalle mielenkiinnotonta suunsoittoa, mutta päätösbiisin "Wilde, Mountain, Time" urkuhurina ja kosketushäiriöt miellyttävät suuresti.

Luovaja-levymerkin eklektinen julkaisulinja jatkuu Raamatulliset miehet -duon debyyttilevyllä Paavalin kirjeitä Tiitukselle (Luovaja, 2008, CD-R). Hengellistä sanomaa Paulus ja Tiitus levittävät abstraktin diskon, akustisten laulelmien, raamattulausuntojen ja rivojen juttujen voimin. Vähän rankempaa kvalitatiivista kontrollia jää kuulijarukka kaipaamaan: tuntiin yltävä kokonaiskesto on jokseenkin liikaa kerralla sulatettavaksi, varsinnii kun levyn yleisilme on erittäin harhaileva. No, oli miten oli, niin täytynee opetella käyttämään levysoittimensa ohjelmointifunktiota ja lopettaa valittaminen. Paljon antaa anteeksi levylle, jolta löytyy sellaisia poppihittejä kuten "Jumalan kanssa discossa", "Riparilaulu" ja "Katsotaan telkkarii ja nussitaan". Parasta, niinku.

No comments: