Thursday, May 17, 2007

Laatumunakas


Muuan mies
Aurinkoinen anjovisleipä
Helmi levyt
2007
KAS

Helmi levyjen voittokulku jatkuu ja alkaa ihmetyttää, että mistä näitä dimangeja oikein kaivetaan esille? Arwi Lindin kellarista?

Oli miten oli, Muuan miehen debyyttijulkaisu Aurinkoinen anjovisleipä periytyy 2000-luvun alkuhämäristä. Laulaja/lauluntekijä/kitaristi Ismo Puhakan (bändissä mm. jo edellämainittu hra Lind, sekä Joose Keskitalo) biisit ovat niin tolkuttoman ytimeenkäypiä, että onpi vaikea ymmärtää miksi näitä on näinkin monta vuotta pimitetty. Vuoden 2007 virallisen kesähitin (minä sen päätän, perhana) "Tyttö" aurinkopopista "Susibluesin" rasvaisen röyhkeään rockabillyyn, päätteeksi tulkinta Tuomas Anhavan "Tankalaulusta" ja vielä pari muutakin hittiä siinä välissä. Puhakan monitahoisessa ja riemukkaassa biisintekotaidossa on jotain peitsamolaisen naivistista. Nasevaa, ytimekästä ja sanoinko jo, että pidän tästä ihan tolkuttomasti enkä ollenkaan kyllästy? Ja että kyseessä on aivan varmasti yksi tämän vuoden parhaita poppilevyjä?

Sanoinpahan nyt.

Paitsi että. Aurinkoinen anjovisleipä ei suinkaan lopu tähän. Kasetin loppuun on nimittäin vielä ympätty kuusi Puhakan Fast Tracker -kappaletta vuodelta 1998. Jokseenkin erikoinen ratkaisu. Ei sillä, ne ovat träkkeribiiseiksi varsin hyviä, eikä niitä tarvitse alkaa kelailla ohitsen vaan kuuntelee ihan mielikseen, mutta on ne silti träkkeribiisejä. En tiiä, ehkä olen jotenkin rajoittunut tämän asian suhteen. Kaikkea sitä.