Friday, May 18, 2007

Pieni tanssi yli nautojen

Clüster Duon Dances (Qbico, 2006, LP) jäi viime vuonna väliin, joten tilaisuuden tullessa piti nyt korjata erheensä ja hankkia levy hikisiin näppeihini. Tiivistunnelmaista duo-improvisaatiota hroilta Sahlakari (rummut) et Swanljung (kosketinsoittimet). Swanljungin Sun Ra -soundista on muuallakin mainittu, eikä moiselta mielleyhtymältä voi tosiaankaan välttyä vaikkakin itse soundin ohella ei yhtäläisyyksiä näiden kahden musikantin välillä juuri ole. Sahlakari tuntuu useimmiten välttelevän rumpusettinsä lautasosiota, mikä luo ihan kiinnostavan kuivan tömisevän rumpusoundin varsinnii verrattuna siihen yleiseen free jazz -rummutteluun, jossa lautaset sihisee ihan tauotta, mutta taitaa olla pitemmän päälle aavistuksen puuduttavaa kuivuudessaan. Ylipäänsä, vaikka vallan hyvä levy onkin, Dances tahtoo silloin tällöin tuntua turhan klaustrofobiselta ja tiiviiltä; happi loppuu, pyörryttää.

Yhden miehen spacerockbändi TBX:n debyyttilevy R0705 (267 lattajjaa, 2007, CD-R) on sillä lailla onnettomassa asemassa, että vaikka onkin ihan hyvää ja pätevää spacerokkia, niin se on vain sitä, ei sen enempää. Eikä tietysti tarvitsekaan olla mitään sen enempää, mutta ainakaan allekirjoittanut ei saa tästä oikein mitään irti. Tätä tehtiin aika lailla tarpeiksi jo 90-luvulla.

Unilintu (Dekorder, 2007, LP) on jo toinen kokoelma Kuupuun musiikkia sekalaisilta cd-r ja kasettijulkaisuilta ja sellaisenaan hyvin samankaltainen kokonaisuus kuin viimevuotinen Yökehrä. Parhaimmillaan Kuupuun musiikki on kaunista, kekseliästä, jopa hypnoottistakin. Huonoimmillaan äärettömän tavanomaista delaypedaalinysväämistä, mutta onneksi nämä hetket ovat vähemmistössä näillä älppäreillä. Kuluttajaystävällisiä paketteja nämä ja suositeltavia ostoksia.