Tuesday, June 17, 2008

Lyhyesti pitkällä #8


Syömmein riemastuu, kun pitkästä aikaa pääsee käpälöimään ihan uutta seitsemäntuumaista vinyyliäänitettä. Joose Keskitalo/Kohu-63 -splittisingle (Vastavirta, 2008, 7") sisältää jopa yhden hienon biisin. Keskitalon "Laulu laakson kukista" on kaunis ja koskettava kansanlaulu, jota ei nimestään huolimatta löydy Paavoharjun uudelta albumilta. Kohu-63:n Eino Leino -tulkinta "Löysäläisen laulu" on kai jotain punkkia. En osaa sitä arvostaa, kun en ole tarpeeksi kovassa kiljupöhnässä. Tuskin sittenkään, vaikka olisinkin.

Jaakko Eino Kalevi on tekaissut ystävilleen syntymäpäivälahjoja musiikin muodossa ja Jaakko syntymäpäivälaulajana (Helmi levyt, 2008, CD-R) kokoaa näitä tekeleitä yhteen. Olkoonkin, että niissä on usein tiettyä luonnosmaisuutta ja olkoonkin, että vokaaliosuudet ovat pääasiassa pöhköjä, niin siltikin tämä on huisin viihdyttävä levy. Jaakolla on ihailtavaa tatsia tarttuvien biittien muodostamiseen ja tuntuu veistelevän mainioita biisejään kuin ohimennen, ilman sen kummempaa otsan rypistystä. Kyllähän tämän parissa iltapäivä (jos toinenkin) kuluu rattoisasti.

Erittäin syvälle undergroundiin sukelletaan Larry Buttonin & 3V:n mukana. Muukalaiset yössä, eläimet työssä (Syrjälän nauhasto, 2007, KAS) on lyhyt, mutta ytimekäs kasetillinen musiikkia, joka kuulostaa mekaanisten muurahaisten kirmailulta monokromaattisella niittysellä ja lienee magnetisoitunut nauhalle elektronisen taikuuden voimin. Pienimuotoista vaan kumminkin runsasta. Monasti on tullut kuunneltua ja aina löytyy jotain uutta, enkä suinkaan valehtele väittäessäni olevan kannattavaa nähdä jonkin verran vaivaa tämän esiinkaivamiseen. Siis selkeämmin ilmaistuna: suosittelen.

No comments: