Saturday, March 24, 2007

Kuolleen lampaan silmät

Topias Tiheäsalo
Eyes of a Dead Lamb

Tyyfus
2006
CD

Topias Tiheäsalo on varsin matalan profiilin mies siihen nähden, että on tolkuttoman lahjakas artisti. Aktiivisesti keikkailevaa (Sir Trio, Pymathon etc.) kitaristia ei ole liiemmälti levyillä kuultu ja jo v. 2005 äänitetty Eyes of a Dead Lamb on hänen ensimmäinen varsinainen levyjulkaisunsa (Tiheäsalon John Fahey-henkinen soolosetti sisältyi Tulipesän nettijulkaisuun On the Brink, mutta sitäkään ei enää/tällä hetkellä ole saatavilla.)

Bändiyhteyksissä useimmiten varsin ekspansiivisesti ja räjähtelevästi kitaraa soittavan Tiheäsalon soololevy on ääriminimalistista improvisaatiota. Jazzia siinä missä Derek Baileykin oli jazzia. En sano tätä millaan lailla negatiiviiseen sävyyn, mutta Eyes of a Dead Lamb on musiikkia kuin suoraan The Wiren sivuilta.

Kahdeksaan nimettömään kappaleeseen jaettu levy lienee äänitetty yhtenä settinä, niin luontevasti se ainakin soljuu minuutista toiseen. Kitaraa käsitellään vapaamielisesti, nuotteja ja sointuja ei kannata etsiä Tiheäsalon houkutellessa ääniä esiin puusta. Usein soittimesta lähtevät äänet ovat hädin tuskin kuultavissa; pitkät hiljaisuudet luovat jännitettä, joka harvoin purkautuu käsinkosketeltavalla tavalla. Kuuntelu vaatii keskittymistä ja keskittyminen palkitaan.

Kyllä, tämä oli kaiken odotuksen arvoinen levy. Seuraavana levylle asti ehtinee Pymathon ja odotettavissa on täydellinen tyylillinen vastakohta tälle.

1 comment:

Anonymous said...

Asiallista että jotkut huomaavat tämän herkun!