Saturday, March 24, 2007

Trio Creepy @ Monk, 23.3.2007

Ihan kuin Monkissa olisi ollut nyt maaliskuussa joku svengaavan free jazzin teemakuukausi: Skalle & Sharon, Black Motor ja nytten Trio Creepy. En valita kuitenkaan, pois se minusta, sillä varsin mainioita keikkoja ovat kaikki kolme olleet.

Tämäniltainen norjalais-tanskalais-suomalainen Trio Creepy toimii kumminkin lähes yksi yhteen samalta pohjalta kuin esimerkiksi Black Motor: free jazzia, mutta lähtökohtana rytmi ja svengi, ei vapaa improvisaatio.

Näistä kolmesta triosta nyt puheena oleva tarjosi ehkä kaikkein tehokkaimmat setit (tai sitten se vaan tuoreimpana tuntuu parhaimmalta). Näillä jässeillä rytmi oli kuin paalutustyötä; hemmetin raskasta junttaamista. Ja silloin kun vaihdettiin vapaalle, ei pidätelty vaan annettiin tulla niin että persauksissa tuntuu. Hissuttelutuokiot oli minimoitu, mutta ei tämä silti sellaista ylimaskuliinista mättöäkään ollut. Rumpusooloja oli kyllä vähän liikaa.

Viimeksimainitusta huolimatta, rumpali Håkon Berre ja basisti Adam Pultz Melbye olivat kuitenkin illan tähdet. Astro Can Caravanissakin soittava fonisti Joakim Berghäll veteli turhan usein ohjesäännön mukaista freetä ilman oivalluksia, mikä oli sinänsä sääli, sillä ajoittain hältäkin tuli hienoa soittoa. Melbyen suolibassossa oli mielettömän jykevä ja fantastinen soundi ja Melbye itse sen verran jäntevän näköinen kaveri, että onpi tainnut tulla noita kieliä venytettyä setti jos toinenkin.

Eipä Trio Creepykään mitään pyörää uudelleen keksinyt, mutta ylti ajoittain niin tulenpalavan villeihin jaskoihin, että ei semmoistakaan kauhean usein pääse kuulemaan. Kyllä jatsi on iloinen asia, jes söör.

Trio Creepy @ MySpace

No comments: